Een beschrijving van het interieur is niet volledig als we niet even stilstaan bij de orgels, die de eredienst eeuwenlang hebben begeleid.

Al sinds 1421 was er in ons kerkgebouw een orgel. Hier is echter niet veel over bekend. Daarna kwam er een orgel, hetwelk gebouwd is in 1539/1540 door Hendrik Niehoff en stond op het doksaal, op de scheiding tussen schip en koor van de kerk. Het orgel was oorspronkelijk met luiken afsluitbaar. Na de reformatie werd het orgel tijdens de kerkdiensten het zwijgen opgelegd. Er werden wel orgelbespelingen op gegeven. Tot 1865 werden deze wekelijks, in opdracht van het stadsbestuur, gegeven. In 1815 begint in Schoonhoven het begeleiden van de gemeentezang met orgel.

Na diverse orgels heeft onze geloofsgemeenschap sinds 1975 het huidige orgel is gebruik! Dit orgel is gebouwd door de Utrechtse orgelbouwer Gebroeders van Vulpen. Het front van het orgel is ontworpen door Gerrit Neven.

Meer informatie over de orgels die dit kerkgebouw heeft gehad, kunt u lezen in het bestand, welke als download is toegevoegd.

Dienstenrooster

Bekijk alle diensten

Contact

Bezoekadres
Grote of St. Bartholomeüskerk

Haven 84
2871 CR Schoonhoven
  0182 - 38 40 53
Contactpagina

 

Postadres
Hervormde gemeente Schoonhoven

Postbus 19
2870 AA Schoonhoven
© Hervormde Gemeente Schoonhoven
WEBSITE DOOR: Reprovinci